Badkuip

Om een juiste keuze te maken met welke badkuip u nodig heeft, moet worden nagedacht over bepaalde punten. Welke afmeting moet het bad hebben om comfortabel te liggen, past deze afmeting dan nog steeds goed in de badkamer of gaat er teveel ruimte verloren? Is een douchebad combinatie wellicht een goed idee? Bij Budget-Sanitair snappen we dat deze keuzes niet gemakkelijk zijn en daarom willen wij met u mee denken. Met behulp van onze showroom van 800m2 kunnen we verschillen tussen de badkuipen laten zien. We geven tekst en uitleg en kunnen u zelfs laten testen hoe comfortabel de baden liggen. Voordat wij een advies geven, denken we goed na over de opstelling van de badkamer, uw wensen en de voordelen van ieder bad. Hierdoor kunt u weloverwogen een beslissing nemen.


Verschillende badkuipen

Er zijn meer dan duizenden verschillende baden op de markt verkrijgbaar. Het kan dan ook maar zo zijn dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Om er toch enigszins een overzicht in te krijgen hebben wij de categorie ‘baden’ onderverdeeld. De onderverdeling bestaat uit de volgende categorieën:

  • Standaard ligbad
  • Douchebad
  • Zitbad
  • Hoekbadkuip
  • Whirlpool
  • Vrijstaand bad

Al deze modellen zijn tevens weer voorzien van allerlei filters. Hierdoor is snel de juiste afmeting van het juiste merk te vinden.


Materiaal

Het is goed om stil te staan bij de voordelen van verschillende materialen. Veel badkuipen worden vandaag de dag nog steeds gemaakt van plaatstaal. Plaatstaal is een zeer stevig materiaal dat tegen een stootje kan. Het is een vrij goedkoop metaal waardoor de prijzen scherp blijven. Doordat het zo sterk is, is het krasvast, slagvast en slijtvast. Een nadeel van plaatstaal is dat het erg zwaar is. Dit kan erg onhandig zijn met het naar boven sjouwen of tijdens de installatie. Tevens houdt metaal de warmte niet lang vast. Indien de glazuurlaag beschadigd is, kan het zelfs gaan roesten.
Vandaag de dag wordt het meeste gewerkt met acryl. Acryl is een kunststof wat erg licht, maar toch heel sterk is. Het wordt zo sterk doordat het verstevigd wordt met een bodemplaat en glasvezels. Hierdoor heeft de badkuip veel draagkracht en kan er in alle rust gebadderd worden. Acryl baden zijn poriënvrij. Vuil kan zich dan ook nauwelijks hechten aan het materiaal wat het onderhoud super eenvoudig maakt. Slechts een zachte doek is nodig om het bad schoon te maken. Één van de grootste voordelen vinden wij nog wel dat het slipvast is. Zodra het materiaal nat wordt, wordt het niet glad. Nare valpartijen moeten we natuurlijk voorkomen. Acryl voelt comfortabel aan en behoudt lange tijd de warmte van het water.
Een materiaal van de laatste tijd is Solid Surface. Het is duurzaam, krasbestendig, beschermend tegen schimmels en bacteriën, vochtbestendig en heeft een prachtige uitstraling. Niets is zo strak afgewerkt als Solid surface. Het lijnenspel heeft een minuscule radius in de hoeken, wat resulteert in een sierlijke vormgeving. Om het materiaal schoon te maken is geen agressief reinigingsmiddel nodig. Doordat het poriënvrij is kunnen de bacteriën en vuilresten niet in het materiaal trekken. Een zuurvrij schoonmaak middel is dan ook al voldoende. Het materiaal is puur en massief. Mocht er onverhoopt toch een beschadiging op terecht komen, is dit eigenlijk altijd te repareren.


Toebehoren

Het is per merk verschillend hoe een badkuip afgeleverd wordt. Sommige fabrikanten voegen de potensetjes standaard toe terwijl andere baden kaal geleverd worden. Indien ze kaal geleverd worden, staat de badpotenset onder de toebehoren. Geen enkel bad is voorzien van een afvoer- overloopcombinatie. Hiermee heeft u namelijk verschillende uitstralingen en werkingen waar uit te kiezen is. Komt er bijvoorbeeld een rvs look badkraan boven het bad te hangen, dan is het wel zo mooi om de overloopknop en afvoerplug in diezelfde kleur te hebben. Tevens bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een draaisysteem, kliksysteem of vulsysteem.